[Review] Istanbul Aku Datang

By Sunday, November 11, 2012


Honestly, saya pergi menonton cerita ini adalah kerana ABG BETO KUSYAIRY ku!! yup, imma big fan dan tersangatlah excited apabila mengetahui yang beliau adalah hero di dalam cerita ini. haha..sorry Lisa and Tomok! So, me and miss syafiqah decided to watch the midnight movie at the pavillion on the last saturday night.

yer tanpa membuang masa lagi, let me write on my verdict about the whole movie. cerita ini genre nya ialah drama/love/comedy dan tabik spring kepada pengarah cinometrography nya. filem ini sangatlah cantik as what i expected it would be. cinometrography yang cantik di sini bermakna lokasinya, sudut angle kamera nya, warna filem nya(cam kaler vintage gitu xtau i nak terangkan camne but its not the same with the drama that you see on the tv. haha..i memang sangat particular yerr~) and even the fashion style of the characters!

well, the director of the film is non other than Benard Chauly who also directed the Gol & Gincu and Pisau Cukur. now, can you see the similar element on these three movies? yup, those 4 elements above are inclusive in each of the film and yet they are all very refreshing!

OK enough with the technical part. haha..i kan 'engineer'. so, the technical parts are my concern! hehe..so, one word best to describe filem ini adalah SANGAT CUTE! sorry to say, i'm not a fan of Lisa Surihani before but nevertheless, she is looking extremely adorable in this whole movie. dari segi pemakaiannya yang sangat la comel memang xpernah lupa cekak cute2 kat kepala tu and her new hair is too cute for her plus character beliau pun memerlukan perwatakan comel2 gitu. so, conclusion LISA AWAK SANGAT CHOMEL!! now, i should say that i LOVE Lisa Surihani. ^^

" awak baru tahu ke yang saya ni comel?!" hehehhe...ok ok sorry kak Lisa!

then, dari segi penceritaan atau pun plot, cerita ini simple je actually. drama cinta tiga segi budak2 student haha latu gaduh2 benci2 pastu jatuh cinta kan. haha..but it just nampak berat sebab dorg shoot kat Istanbul, oversea kan. haha..frankly, it is such a brilliant idea because everything is new to the viewers. kalau shoot kat K.L mesti lokasi nya sama je kan, alih2 KLCC, BB or Putrajaya. so, cerita akan jadi BOHSAN sebab sama je..tapi filem ini memang nampak sangat MENARIK sebab ISTANBUL kan cantik dan ROMANTIC!! arghhhhhhhhh...suke suke suke. :)

next, lakonan mantap si para pelakon yang tak perlu saya describe lebih2 la. lagi2 ABG BETO KUSYAIRI ku yang membawa watak Harris, student art budget xsuka si Lisa, Dian. so, dorg selalu lah gaduh2 and those scenes are fun and funny. memang boleh buat orang gelak la. contonhnya ek, si Dian ni pakai mein sebat je mkn meggi Asam Laksa si Harris. so, dia bengang la coz kat Istanbul mana dapat meggi Asam Laksa kn. haha..tu je, yang lain sila tengok sendiri! =D

Oh, its not everything that is positive. here is one thing that makes me go like "Ughh, saya tak suka part ini dan saya rasa tak perlu pun.." scenes tersebut adalah part2 yang Dian ini terlalu open. well, although it is in Istanbul but still they are Malay students who studying abroad kn. Dian ini cam nak selamba je dok serumah ngan BF dia si Azad(Tomok) for the next 3months tu and adoi bile peluk tu memang peluk sungguh lah..hmmm...pastu, paaaaaaling MENYAMPAH adalah scene kat cafe dimana si Azad tengah memujuk si Dian, dia dok belai2 muka si GF pastu nak KISS gituh. HAIYOOOOO!! like hello, we don't need that scene lah or maybe banyak cara lain yang lebih kelakar untuk dijadikan bahan pujukan 'poyo' si BF kaki betina tuh. yup, i'm being conservative in here which is really me!

another thing is Argghhhhhh..tak suka rambut Abg Beto Kusyairy ku!! x cute lah rambut you begitu. i paling suke tengok Abg Beto Kusyairy ku dalam cerita "Kashaf Imani". uhuuuuuuuu...tu yang mula2 saya JATUH CINTA kat Abg Beto Kusyairy ku tuh~ (">.<)

anyhow, that is just a minor reason that would make people like me don't go and watch. NO, please don't judge it since "ISTANBUL AKU DATANG" is a very GREAT MOVIE and EVERYBODY SHOULD WATCH IT! tak main-main punya. yer, sangat berbaloi untuk ditonton dan inilah saatnya sekiranya anda nak menyokong industri perfileman Malaysia, sila bergegas ke pawagam berhampiran anda selagi stock masih ada! =)

 
truly based on my opinion. PEACE NO WAR.

xoxo

You Might Also Like

2 comments

  1. alahai....mana camwhore xde ke...ni buat nak terjah tgk jgk ni...haha

    ReplyDelete
  2. hahaha...pe ingt kje sy camwhoring je ker??? hahahhaha mesti r ade kak but not for this entry kang org xtgk muke comel Lisa tu kn asek dok tenung muke camwhore sy je...HAHAHHAHAHAH...

    ReplyDelete

I'd appreciate any comment with the used of proper words and courteous attitude. TQ so much for viewing, reading and commenting. =)))