Online Shopping MURAH di Taobao China @SGShopDotCOmDotMy

By Tuesday, November 01, 2016 , ,

yup behind that is my T.O.P oppa! haha

Disclaimer : This blogpost will be written in bahasa "MangLish"(Malay + English = rojak!) 
since the main idea is to tackle Malaysia market hehe jadi untuk pemahaman yang lebih jitu (gitu!) i decided to share it in bahasa ok :)

Oh please know that i was super excited upon receiving this parcel! hehe meh nak share satu online shopping webpage atau dikenali sebagai "Taobao China" yang semua barang-barangnya direct dari negara China (yup including Guangzhou which i have been there and definitely aware on how cheap is all the stuffs there. seriously, harga tahap meroyan!) so, masa dapat tahu wujudnya SG Shop tak tunggu dah terus bukak and cari apa yang nak di borong dengan budget sebanyak RM200 :)



Har nah cuba tengok harga-harga yang dah kena highlight tu, below RM10 pon dah dapat baju sehelai even almari pon bawah RM30 ! SILA PERCAYA HARGA SEMUA MEMANG MURAH tahap meroyan kan? rasa nak beli semua tau sebab budget RM200 awal tadi sebenarnya sangat besar! macam-macam boleh dapat! senang cerita, aim boleh tersasar jauh lah HAHA

So, apa yang korang nak SEMUA ADA! womenswear, menswear, kidswear, shoes, bags, jewelries, beauty products, games, toys, gadgets, phone, camera, books and even home furnishing! pergi je dekat "category" button tu and ready to be spoilt for the super wide choice! so, pegang aim tu padu-padu yar kakak-kakak HAHA sure korang akan terbabas punya lah.

OK honestly saya memang mencari "Digital Video Recorder" since long time ago! so teruslah pergi kat category "Electronic Gadget" and search for "Video Camera" and siap-siap letak budget RM150 to RM200 dekat bahagian filter atas tu. so yang keluar calon-calon tu kena lah dengan selera kita tapi tak berapa nak senang jugak, banyak giler option!

So many thanks to their feature "Product Details" yang ada untuk setiap produk, scroll kat bahagian bawah. contoh macam ni, memang agak pening sikit #Tips sila tengok keyword specs yang anda mahukan seperti "1080P", "HD quality", "Wifi", "4k camera", "Waterproof" dan etc etc. kena rajin sikit lah lagipun benda ni kita yang nak spend and kita jugak yang nak guna kan. so make sure puas hati betol-betol before bayor!

OK honestly part seterusnya ni pening sikit. PAYMENT METHOD at SGShop ni ada 2 stages; 

1st Payment (100% which will paid to your selected seller on your behalf):
Product Price (as stated) + China Domestic Shipping (China Express) which need to be Paid after checking out items from shopping cart.
2nd Payment (Paid to SGshop, wait until you receive an email notification in a few days):
International Shipping + Service Charge + Clearance Fee which need to be Paid upon submission for International shipping means to your address!


So, lepas je korang settle dengan payment barang yang korang purchased tu, dia akan keluar status "Warehouse Entry" maksudnya dorang tengah tunggu barang korang sampai dekat China warehouse sana. kan dah bagitau barang-barang ni ada dari Guangzhou, ada dari Shenzhen and etc. China kan besor, so as far as i remember i receive the email notification after like 2 to 3 days.


So, after like 2 to 3 days korang akan received email saying that "your goods already arrived" literally in China warehouse and ready to be shipped to Malaysia. hence, this is the 2nd stage of payment dimana anda perlu memilih untuk cara penghantaran sama ada "Sea Shipping" or "Air Freight" dan seterusnya membuat payment yang kedua ni. 

Noted that i chose "Sea Freight" sebab obviously, lebih murah tetapi perlu also noted that the delivery lead time is 15-19 working days or almost 3 weeks to receive the items tau. HAHA kalau nak barang cepat sila lah spend a bit for that air freight because parcel saya akhirnya sampai after like 3 weeks, berjanggut lah jugak HAHA but no offence, tak urgent pon. so OK lah :)

PROs & CONs

The Pro thing about it is of course items are all CHEAP! cheap! Cheap! hehe. nah few things need to be highlighted is

1. 2 stages of payment methods tu memang agak leceh. remember guys tunggu email notification untuk buat 2nd payment tau!

2. Chinese words. huhu susah jugak nak faham and agak keliru bila ada wording chinese ni sebab tak faham kan. as suggested by my dear friend Ayue Idris copy + paste je kat google translate, settle!

3. Lead time agak panjang. so, bear in mind that the whole process might take almost 1 month jugak (IF YOU ALSO OPTED FOR "SEA FREIGHT" yar) hehe so, kalau nak guna tu cepat-cepat purchase ok. my suggestion is atleast a month (to be saved!) beforehand :)



Har ni lah item dalam kotak parcel tu yang bernilai RM200 tu. hehe betol sebijik je barang saya but puas hati sangat finally dapat jugak camera ala-ala go pro ni HAHA tak tahu nak panggil camera apa daa... can't wait to play with it and master it! thanks guys for reading 'karangan' ni huhu saya harap korang fahamlah camna nak shopping kat SG Shop ni.

Any hesitation or any pertanyaan boleh comment je or PM me at facebook, will try my best to help yar.. yup, i will shop more. looking forward for few more items. serious guys, pergi lah beli almari bagai NO FRET SG Shop will deliver the goods at your doorstep!
Use this Discount Code :
SUZAI16NOV

to get 25% off of your purchase.
Valid until 30th November 2016 sahaja

Cepat and Happy Shopping peeps!!

Go and Check out | http://www.sgshop.com.my/

xoxo

You Might Also Like

3 comments

  1. memang rambang mata giler kat sg shop tu.. hehhehe

    ReplyDelete
  2. Wahhh! Memang murah2 barang dia jual..
    Aicehhh dah dpt "Go-Pro" dahhh.. lepas ni senang la buat video kan kannn.. jangan lupa insert I skali dlm video tu nnti..

    xoxo

    ReplyDelete
  3. hope you can do a review about that sport camera. :)

    ReplyDelete

I'd appreciate any comment with the used of proper words and courteous attitude. TQ so much for viewing, reading and commenting. =)))