Resipi Ayam Masak Sambal Kacang : Recipe Chicken Cook With Peanut

By Friday, August 09, 2013 ,


Salam Syawal..  ;)

Hari ni mari kita main masak-masak!! hehe..so, ini adalah resipi wajib keluarga saya pabila syawal menjelma dan juga pabila syawal tidak menjelma! haha kesimpulannya Ayam Masak Sambal Kacang ni memang makanan fav masakan mama sy lah. 

So, mari saya tunjukkan cara-caranya walaupun akak-akak sume dah arif sgt kan, ape barang lah takat sambal kacang ni!! hahha..tapi saje nak share kat sini mana tau dapat membantu adik-adik yang baru mendirikan rumah tangga tetibe abg suami minta masak kn..HAHHAHA mau menggelupur 'google' resipi. HAHAHA suke akuh menggelakkan orang padahal dri sendiri bila nk bina umah tangga die ntah! Aipp tersasar topik ok mari kita mulakan...hihihi

Bahan-bahannya / The ingredients

Bahan A
5 ulas bawang merah / 5 red onion (small)
5 ulas bawang putih / 5 garlic
1/2 inci halia / 1/2 inch ginger
1/2 inci lengkuas / 1/2 inch galangal
1/2 kunyit / 1/2 inch turmeric
3 batang serai / 3 stick lemongrass
2 senduk besar cili geleng / 2 big scoop of blended dried chilies

Bahan B
1 ekor ayam / 1 whole of chicken
segengam asam jawa / tamarind juice - a handful of tamarind + 3 cups water
4 gengam kacang tanah (baca ulasan di step 5 ye) / roasted peanuts as in photo 5
minyak dan garam sesedap rasa  =D / salt to taste

Cara-caranya


Firstly, ayam perlu digoreng dahulu yer even kalau buat sambal ayam biasa pon, lagi sedap kalau ayam tu digoreng. ce wat ce wat! sebelum goreng tu marinate sikit dengan kunyit and kalau belum letak garam lagi bagus sebab nanti tabur terus kat kuah kacang je. takde la masin menggila plak!

Firstly, the chicken need to be fried separately. marinated with a bit turmeric powder without any salt beforehand. the salt can be add later to avoid prior salty at the end.


Then, semua barang-barang dalam Bahan A tu dikisar dan dimasukkan ke dalam kuali yg telah panas minyaknya. sebenarnya masakan melayu ni lagi sedap kalau ditumbuk tapi tak kuasa plak kan nk tumbuk banyak-banyak hahaha..so, ini lah hasil org pemalas eh.

Blend all the ingredients in the Bahan A. then, mix it before being slightly fried in a hot cooking oil. the oil is approximately 2 big spoons. stir and leave it to cook till you get a nice smell. hmmm..some people said till it change the color or like 2 minutes? haha as long as you don't overcook it lah.


Harr segengam asam jawa tadi kena kasi gaul dalam air. CAUTION air tu biar banyak camne eh lebih kurang 2 1/2 cawan juge lah sebab nanti lepas masuk kacang tetanah tu, mereka akan meresap air. so, tak mau lah kering kontang plak nanti.

As mentioned above, the tamarind juice is the mix of 1 handful of tamarind and 3 cups of water. the water need to be in extra amount as the peanut later will sock it out. yup, we don't want it to be toooo dry. so, pour the juice into the cooking mixture.


Lepas dah masuk semua Bahan A + air asam jawa 'sebaldi' + ayam yang siap digoreng. har camni lah ghupe die. kasi reneh sikit dan jangan lupa letak garam sesedap rasa sebelum ke step seterusnya.

So, this is the look after you 'throw' the tamarind juice and the fried chicken into the pan. leave it to cook for a awhile. till it boil then proceed to the next step. oh, don't forget to add a bit salt to taste.


Kekacang tanah ni sebelum ready seperti gambo di atas, mereka perlu digoreng tanpa minyak sehingga 'masak'. pastu paling tak best adalah buang kulit-kulit kacang tu eh sampai togel. kalau ada sikit-sikit yang dah tak mampu tu dimaafkan lah. then, kasi tumbuk pakai lesung batu sehingga jadi seperti gambo di atas. saya suka kasar-kasar sikit baru umpphh!

Lastly, add the roasted peanut which has been mashed earlier. yup, the peel need to be taken off before being mashed yar haha..this is the hardest and lousiest part out of all! so, stir the mixture and leave it for a while. then, its ready! :)

Finally, SIAP. terima kasih chef mama dan saya yang menjadi kitchen assistant yang berjaya dan mengacau tanpa jemu. haha selamat mencuba dan....

SELAMAT HARI RAYA semua!!  ;)

xoxo

You Might Also Like

2 comments

  1. Selamat Hari Raya akak!
    Maaf zahir dan batin..
    nampak sedapppp randang tu kak..nanti pika dtg braya rumah akak ehh..dpt merasa rendang tu..hhihihihii..

    ReplyDelete
  2. selamat hari raya yang oi...hoi bukn rendang lahh sambal kacang!!! dh beso akk tulis tajok tuuuh!! hahhahhaa ni yg chef nk marah ni HHAHAHAHHAH

    ReplyDelete

I'd appreciate any comment with the used of proper words and courteous attitude. TQ so much for viewing, reading and commenting. =)))