Resipi Siakap 3 Rasa Ala #ChefSuzai

By Friday, February 03, 2017 ,

HAHA bapak sy kata presentation fail sebab ikan dia tenggelam tak nampak LOL k fine!


Salam Selamat datang ke dapur Chef Suzai!

Mula lah mood bengong bila tulis dalam bahasa and bila cerita pasal makanan! ok so weekend selalu blur kan nak masak apa, macam nak special sikit kan so, here the idea, apa kata pergi beli ikan siakap pastu buat 3 rasa je! meh saya gtau camne nak masak 3 rasa yang sebenarnya saya pon google jugak tapi tak kira nak blog juga my own!


Bahan-Bahan A (SOS)
1) Sos Tiram
2) Sos Tomato
3) Sos Cili
4) Kicap (Lupe amek gambar sekali, dorang lain batch! haha dia junior)
5) Sos ikan (Sos ni lah katanya rahsia terbesar nak masak 3 rasa!)
6) Minyak Bijan (Sy mmg suka pakai minyak bijan dalam masakan err rasa cam tambah rasa!)


Bahan-Bahan B (CW=clockwise)
1) Serai
2) Cili padi
3) Halia
4) Bawang putih
5) Timun
6) Daun limau purut
7) Tomato
8) Bawang Besar (saya pakai bawang bombay sebab tu je yang ado kat umah haha)

OK semua tu potong je dadu ke serong ke janji kecik-kecik! haha better DADU lah ye. bila buat ni baru sy tau lah beza dengan masak Masam-Manis ialah masakan 3 rasa ni syarat dia mesti ada Serai & Daun Limau Purut. so, kalau 2 benda ni takde kira masakan korang jadi Masam-Manis lah jadi nya HAHAHA


Then, IKAN SIAKAP tu sila lumur dengan kunyit, garam cam biasa dan tambah TEPUNG JAGUNG. har ni beza sikit sebab dia nak garing sungguh lah ikan tu, so kalau deep fried mesti lagi daebak! maklumlah masak kat umah ni kita konsep berjimat minyak ye.

HAHA maklumlah harga minyak pon dah naik, bukan takat minyak masak, minyak kereta tu har RM2.30 seliter wei geramnya hakuh! ingat duit gaji memang untuk isi minyak je ke? RM50 untuk kete comel i si Myvi Baby tu pon tak full tank wei, melampau betol!! eh?? OK please jangan ckp pasal bende bende gini nanti i marah ikan pon hangus! HAHAHA


OK ini adalah sos ikan cap sos sotong! i pon tak paham! HAHA


Last step, masak lah kuah 3 rasa tu, masukkan je lah semua! HAHA OK to be honest saya masukkan sesuka hati je tapi untuk yang memang jenis blur tahap dewa, nah the guideline

1) Minyak - Bawang-bawang - Cili padi - Halia - Serai = kacau-kacau

2) Segala Sos (sos pun ikot sesedap rasa) = kacau-kacau
*masukkan garam lepas dah masuk sos kicap bagai, sebab baru boleh adjust*

3) Timun - Tomato - Daun limau purut = kacau-kacau
*masukkan bahan-bahan mudah lembik ni hanya selepas dah capai rasa yang anda mahukan ye sebab takmo lama-lama nanti dorang lembik HAHA sebab sy pon tersalah tercepat masuk!*

4) Tuang atas ikan yang sudah siap digoreng tu

5) Jamulah bakal mak mentua mana tahu berjaya jadi menantu pilihan!

6) LOL k bye!

Photpgraphed by SizzlingSuzai

xoxo

You Might Also Like

1 comments

  1. Wah...nampak best dah tu...takpe la ikan terendam..effort tu penting kan?

    ReplyDelete

I'd appreciate any comment with the used of proper words and courteous attitude. TQ so much for viewing, reading and commenting. =)))