Nasi Ikan Patin Temerloh di tengah KL? Feebay.Co bukan sekadar Cafe

By Thursday, May 02, 2019 , , ,


Feebay.Co Avenue K
G-11, Avenue K Shopping Mall,
152, Jalan Ampang, Kuala Lumpur City Centre,
55000 Kuala Lumpur, Malaysia
Tel: 03 2181 4323


Open
Monday to Friday 8am to 10pm
Saturday to Sunday 10am to 10pm


Salam and hey foodies!

OMG i seriously, tak sabar nak share about this cafe since the day i went there for the official launching. FEEBAY.CO bukanlah F&B baru di Malaysia kerana mereka sudah mempunyai 3 cawangan selain di Avenue K ini iaitu di Sunway Nexis dan Publika.

Berkonsepkan moden dan open design, FEEBAY.CO menyajikan hidangan authentic local cuisine as well as western dishes together with a premium quality coffee and chocolate. senang cerita, FEEBAY.CO dah selesaikan satu masalah nak cari restaurant yang menghidangkan makan berat, authentic Malaysian lagi di tengah-tengah kota Kuala Lumpur!


So apa sebenarnya maksud FEEBAY.CO ?? its actually a short-form of the words coFFEE BAY. Nah antara yang menarik tentang FEEBAY.CO ialah konsep "frontliner" di mana pelanggan yang hanya mahu membeli minuman tidak perlu memasuki cafe kerana bar minuman diletakkan di hadapan kedai sahaja. selain itu, design di cawangan Avenue K ini memang unik kerana pelanggan boleh juga duduk berehat sambil menikmati minuman di tangga entrance ini yang direka seperti tempat duduk ala stadium.

Sangat Wow kan?! Haa sekarang baru nak masuk cerita makanan! HAHA so, yang paling menarik perhatian saya adalah makanan yang dihidangkan di FEEBAY.CO bukan lah seperti cafe-cafe yang lain, FEEBAY.CO bukan sahaja menyajikan hidangan berat malahan masakan authentic Malaysian seperti Nasi Lemak, Nasi Ayam dan Ikan Patin masak tempoyak! its so Malaysian lah, kudos guys!


NASI IKAN PATIN TEMERLOH

RM23

OMG Patin tempoyak!! My close friends would definitely know how much that i love Ikan Patin masak tempoyak and how much that i know how to cook this! HAHA nak cakap i pakar lah masak Patin Tempoyak ni walaupun i bukan lah orang temerloh LOL

Dia punya kuah likat, pekat and berlemak tak ingat! tempoyak nya tidak lah overpower, so bagi yang tidak gemarkan tempoyak pun still boleh order hidangan ni dan yang paling penting, IKAN PATIN nya segar, tak berbau hanyir, cukup masak and cukup besar portion untuk seorang or mungkin berdua. so, sangat berbaloi harga hidangan ini! HAHA tapi kalau tanya saya memang tak lah nak share ye, semangkuk ni i punya sorang! you pergi order lain! HAHAHAHA


NASI LEMAK

RM19

Yang kelakarnya, sebelum saya ke cafe FEEBAY.CO ni beriye lah saya alas perut dengan heavy breakfast which is Nasi lemak! HAHA because i thought FEEBAY.CO CAFE hanya menghidangkan coffee dan makanan-makanan "hipster" atau pun yang ringan-ringan lah, maklum lah nama pun cafe! sekali dia bagi NASI LEMAK kau! adoi mana boleh tolak because Nasi Lemak is also my fav food!!

But seriously, Nasi Lemak FEEBAY.CO ini pun terbaik! nasi nya cukup santan, berderai dan yang paling penting sambal tu! OMG it works, you really need to taste it! honestly, it might be a bit spicy to those yang tak makan pedas but no worry as this Nasi Lemak comes in variety of options;

Nasi Lemak Ayam Berempah
Nasi Lemak Rendang Daging
Nasi Lemak Sambal Sotong
Nasi Lemak Sambal Paru


SHELL PESTO PASTA WITH GRILLED CHICKEN

RM24

CHICKEN MARIPOSA

RM22

CHAO PRAYA

RM20

OK ketiga-tiga hidangan ini adalah menu yang bagi saya sangat unik dan hanya ada di FEEBAY.CO personally, i'd recommended you guys to try on the Chao Praya! OMG that toasted focaccia bread memang ngam sangat dengan siakap fillet yang digoreng secara deep fried. i really don't know how to explain rasa dia HAHA coz you should go to FEEBAY.CO and have a taste by yourself. hidangan ini sebenarnya ilham dari chef FEEBAY.CO sendiri ketika beliau berada di Chao Praya, Thailand. yup, its actually inspired by the local dish dekat sana! dahsyat kan?! now, you don't need to travel all the way to Thailand coz you can obviously get it here, in Malaysia at the FEEBAY.CO cafe!


BRIYANI CHICKEN WINGS

RM13

GYOZA ENOKI
 
RM14

I'd name these two dishes as "snacking" ? HAHA because you know kan, sometimes we just wanna hang out dengan BFF kita sambil minum-minum coffee but bosan pulak kalau tak makan apa-apa. HAHA so, again i recommend you guys to try on that Briyani Chicken Wings! sangat lain dari yang lain, bukan sahaja ayam tersebut telah diperap dengan sauce briyani, tetapi sauce briyani yang sama juga telah dimasak untuk dijadikan sos untuk dihidangkan bersama ayam yang telah siap digoreng. Pergh memang mantap!

Overall
Ambiance & Concept : 8/10
Food : 9.5/10
Price : 6/10 (not saying its pricey because bear in mind this cafe is in Avenue K kan HAHA but the taste really worth your penny!)


“Reka bentuk dalaman Feebay.Co merupakan konsep moden dan dinamik. Kafe berkeluasaan 2,412 kaki persegi ini memberi pengalaman yang unik kepada pelanggan dan mampu menyediakan tempat acara kasual dan formal seperti mesyuarat korporat, majlis persendirian dan banyak lagi.
Fasiliti Feebay.Co ini dilengakapi dengan WiFi berkelajuan tinggi, ruang pelbagai guna, projektor berdefinisi tinggi,
dan banyak plug yang berdekatan dengan tempat duduk,”
kata Pengarah Eksekutif Feebay.Co, Encik Azri Jamaludin  


Social Media


xoxo

You Might Also Like

29 comments

  1. Suzai kemain besaq gambar. rasa nak jilatt skrin tengok ikan patin tu tau takkkk! Hahahaha. menduga keimanan ku yang sedang praktis puasa. hahahaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. HAHAHAHA puas hati kn gmbo jelas nyata kak HAHAHHA seb sy x post time pose nex week!! harus rasa kak PATIN TEMPOYAK dia mmg sodap!!

      Delete
  2. wah.. lain dari yang lain ye konsep Kafe Feebay.Co ni.. nampak moden dan selesa je .. nak makan pun rasa tenang dan sejuk je mata tengok sekeliling.. dekorasi dia nampak tersusun dan kemas.. i like..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye wak nice sgt kan? sy smpai pun tanjat ttbe PATIN TEMPOYAK atas meja HAHAHHA ingatkn mkn kek ke cookies ke hahha

      Delete
  3. seriously cafe mcm ni ada jual masak tempoyak..hihi..deko cafe ni sgt cozy n selesa..menu2 pun byk menu melayu..snglah bg mereka yang nak cepat just ready to go

    ReplyDelete
    Replies
    1. HAHHAHA ye wak serius PATIN TEMPOYAK ada! hahaha pstu mmg sodap plak!! ye melayu sgt pstu nasi lemak lauk paru kot ada jugak HAHAHHA cuba la try worth!

      Delete
  4. Nasi lemak ayam goreng dia tu menusuk kalbu betul. I'm a sucker when it comes to nasi lemak hahaha. Harga dia pun not bad. and kedai dia nampak selesanyaaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaa sme laaa!! Xle tolak ns lemak wakk yup actualy the pricing is quite ok for ths kinda resto dlm mall kn

      Delete
  5. Bestnye pilihan makanan kat sini. I tak makan ikan paying but Yang Nasi Lemak paru mi memang I nak try. Best cafe ni. I pernah visit Yang dekat publika.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wow uve been there?! I pun baru smpi ave k n nexis je mmg rmai ye org penuh jg cafe

      Delete
  6. Kalau patin je mestilah Temerloh. Kalau menu ni memang kene pergi terjah rasa sendiri baru puas hati. Memang fav patin tempoyak. Kedainya nampak macam opis la pulak, besar, luas. Menarik lah buat sis nak pergi terjah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha comel kedai nmpk cam opis haha agak la sis sbb kemas kn xd fancy2 sgt but actualy kat nexis sgt nice tau. Pergi la terjahhh

      Delete
  7. Ikan Patin Temerloh tu adalah terbaik kat tengah-tengah KL ni tau siapa sangka kafe macam ni ada juga menu macam ni hehehe. Tapi awas kafe ni bukan tempat tutorial nak pakai tudung yer wakakakakka kelakar lah Suzai ni....

    ReplyDelete
    Replies
    1. HAHHAAHAHA MAAAHHAAA! tembak kang!!! Hahahahahaa eh org betolkn tdung bkn buat tutor hahaha ceh

      Delete
  8. Kat Ave K ek? Wow! boleh try nie. To me, harga sedemikian memang sesuai la dengan lokasi dia. Dah la unik plak tu. Macam best plak nak lepaking kat situ dan bergambar bagai kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah wak msti suke post ootd kat tgga die tu hahah curlass tau. Yess u shud come n lepak sbb they hv a nice coffee tau

      Delete
  9. Patin tempoyak original termerloh ke nih??? memang menarik sekali, lebih dekat dari nak ke Termeloh, Patin Tempoyak memang fav saya, nak cubalah nanti... terima kasih diatas perkongsian yea..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha aah sy pun giler patin tempoyak wak so klu sy dh approved awk mmg kna PERCAYA!! Haha

      Delete
  10. Tengok ikan patin tu terus buat kita rasa nk pergi skang. Menyelerakan sungguh. Tempat grand dan cantik. Boleh lah kesana nanti kan. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hhaha haruss jgn riso die ada 2 cwgn lain lg kat nexis tu tenang sikit ave k kl kn jem 🙄 hahaha

      Delete
  11. eh bestnya, kalu craving nak makan ikan patin tak payah travel drive kereta ke pahang lagi. terus drive ke tengah kl je. semua menu nampak sedap..harga pun boleh tahan berpatutan. nanti weekend nak cuba singgah sini la

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha ye wak xyh g Temerloh dh KL je ada sblh klcc lg curlass x u shud!!

      Delete
  12. kami anak beranak penggemar patin tempoyak, mahal macam mana pun mesti makan juga hahha, dah lah sorang anak 1 bahagian, apak dorang pun 1 bahagian, kiralah berapa bill kalau dah sorang 1 bahagian ahhaha. akak suka kuah je hahaha sebab akak tak makan ikan sungai heee.

    tq share, kale pi area ni nap trylah pula kat sini :)

    yanmie
    http://www.yanmieonline.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akk ya Allah rugi hahha ikan sungai fev sy kak! Isi lembut manis adoi lapo plakk haaa haha ye sggup spend kn utk ikan patin tempoyak ni klu dh mmg fev sme laa hahaha

      Delete
  13. Yummy! Nampak sedap sangat. I should go try there food here too soon.

    ReplyDelete
  14. Nampak menarik gak masak tempoyak ikan patin tu hehhe maklum la i olsss anak jati pahang so cerewt sangat2 makan masak tempoyak ikan patin tp kat sini nampk presentation dia bagus

    ReplyDelete
  15. Alamak.. Tergoda dengan nasi lemak la. Haha..
    Sebab kalau lauk tempoyak ni tak makan.
    Walaupun orang cite ikan patin tu sedap pun, tetap takleh masuk. Hehe
    Dikala bulan puasa ni, menguji keimanan jugak ni tengok favourite food.
    Hihihi

    ReplyDelete
  16. Hei Suzai ! Lama tak singgah sini ! Onie ingat Feebay ni apa dah ! Rupanya cafe! Apooooooooo indeh sangat cafe dia, macam butik baju onie tengok sekali lalu,haha. Tak tahan menu dia ada ikan patin tu. Memang wow la,haha

    ReplyDelete
  17. Mula-mula ingat kedai kopi biasa je, rupanya ada makanan best kat sini ye. Terliur pula tengok Nasi Lemak dia tu. Kedai pun menarik. Ade port selfie dengan ootd tak? Hahah ok nanti ke area sana boleh singgah sekejap.

    ReplyDelete

I'd appreciate any comment with the used of proper words and courteous attitude. TQ so much for viewing, reading and commenting. =)))