Travel Guide Phuket Secara Weekend Getaway

By Friday, May 24, 2019 , , ,

Phi Phi Island

Salam and hey travelers!

Kalau bercakap tentang travel je, masing-masing ada preference sendiri (pinjam Ayat si Aisyah Pairon! haha) ada yang jenis travel jauh-jauh and in a long duration, 2 weeks, 3 weeks, macam siapa tu? haha saya lah tapi awas! lagi panjang duration tu lagi banyak lah cost yang diperlukan! Makanya, ada category yang kedua iaitu sejenis yang travel dekat-dekat je and in a short period of time. two main reason, one is the cost consumption and another one is limited annual leave! haha i bet ramai yang boleh relate dengan second reason tu. so sometimes, they just plan it for a so-called weekend getaway sahaja.

Nah, kepada siapa yang belum pernah try tu, saya cadangkan why don't you guys travel to Phuket on any of the upcoming weekend?! reason dia simple sahaja kerana Thailand adalah sebuah negara jiran kita yang terletak bersebelahan sahaja hashtag #DekatJe ! i've actually been to Phuket on September 2016 and before that on 2014, saya dan travel buddy saya si Tia Jamaludin tu, we went to Krabi  for only 3 days 2 nights atau dalam erti kata yang lain "Weekend Getaway" trip. here the entry, siap ada detailing cost lagi, check it out

Krabi DAY 1 - 7 Islands trip and Sunset ending
Krabi DAY 2 - Glorious Phi Phi Tour and Songkran Festival


BOOK A CHEAP FLIGHT

First thing first, flight ticket! Well, saya percaya ramai travelers would agree on this fact that flight ticket yang murah akan membantu dalam mengurangkan kos keseluruhan untuk sesuatu trip itu! makanya, saya cadangkan anda check dulu Flights To Phuket at Traveloka. why Traveloka? haha sebab saya memang suka Traveloka ni because

1. No hidden charge! berapa displayed price yang korang nampak dekat Traveloka, itu lah harga yang korang harus bayar!
2. Boleh buat Monthly Installment kat Maybank okey. omg first time i heard that flight ticket pun boleh buat installment uols!
3. You guys can set price alerts dekat Traveloka apps untuk tempat-tempat yang korang target. so that, Traveloka akan notify you guys bila ada promo price. haa takde lah terlepas!

Hello, Qatar Airways pun ada fly to Phuket ye. check on this Qatar Airways Flight Booking mana tahu, date yang korang available ada promo! So, bila ticket flight dah dapat, baru lah boleh plan itinerary. saya cadangkan paling tidak 3 hari 2 malam pun sudah memadai untuk korang "lepak-lepak" dekat Phuket ni. here a little guide on "How To" spend your weekend at Phuket!


1) Book A Day Island Tour 






Selain Krabi, Phuket juga terkenal dengan aktiviti island hopping nya. dari Phuket, korang juga boleh dapatkan 1 Day Island Tour samada dengan menaiki ferry or speedboat. the most famous tour is a trip to James Bond Island. yup, pulau ini dinamakan bersempana dengan lokasi pengambaran filem James Bond suatu ketika dahulu. check this package out, James Bond Island Day Tour Package and don't forget to apply discount code SIZZLING5 upon check out



The signature standing rock of James Bond Island


Selain itu, ada satu lagi island day trip yang agak famous iaitu Phi Phi Island Day Tour. Trip ini lebih panjang dan agak jauh dari jeti Phuket tetapi pada saya, trip ini lebih menarik kerana dipenuhi dengan pelbagai aktiviti termasuk sightseeing, swimming, snorkeling dan juga scrumptuous lunch on the world-famous island, Phi Phi Island itself. Again, and don't forget to apply discount code SIZZLING5 upon check out yar!


2) Go Solo Travel and Indulge a luxurious stay in any of Phuket Luxurious Resort and Spa




Phuket memang terkenal dengan lambakan Resort dan Spa yang mewah dan ternama! so, why don't you guys plan an intimate weekend untuk bawa diri sendiri berehat dari kesibukan kota Kuala Lumpur dan keserabutan kerja tu by indulging yourself with a luxurious staycation and rejoicing a relaxing world-famous Thai massage at any of this


Top 10 lavish residences in Phuket with 5-stars rating!


1. Trisara Villas & Residences Phuket

2. The Shore at Katathani
3. Outrigger Laguna Phuket Beach Resort
4. Twinpalms Phuket
5. COMO Point Yamu
6. SALA Phuket Mai Khao Beach Resort
7. The Vijitt Resort Phuket
8. Avista Hideaway Phuket Patong
9. Katathani Phuket Beach Resort
10. The Westin Siray Bay Resort & Spa

source : phuket.com



3. Live like a local at Patong Beach






Patong Beach adalah satu daya tarikan utama di Phuket walaupun kita sedia maklum banyak lagi pantai-pantai yang menarik dan cantik di sekeliling pulau ini, namun kebanyakan tourist membanjiri kawasan ini. obviously because area ini juga terkenal dengan nightlife nya yang sangat happening. so, you won't get bored at night as you can also strolling down at the night market right after the sunset-watching! jadi saya cadangkan, why don't you guys book a stay at this area and spend the whole 3D2N in here because everything is accessible, the walking-distance beach, the restaurants, the souvenir shops and yup, the night market! 


4. Just rejoicing the delectable Thai foods!





A trip to Thailand won't be completed without savoring over the delectable Thai foods! Thai foods bukan sahaja terkenal dengan Tomyam nya (fyi i always prefer a Tomyam goong with red and hot spicy soup!) tetapi juga terkenal dengan Thai street foods! jadi, apa kata you guys spend this "weekend getaway" dengan mencari dan menikmati makanan authentic Thai sebanyak yang mampu! HAHA jangan risau, nah saya senaraikan some of the Halal resto untuk rujukan korang


with the pretty Yap, my officemate and my cafe hunting buddy! haha
No. 4 Casablanca Restaurant inside the Royal  Paradise Hotel & Spa

Top 10 Best Halal Dining in Phuket

1. Bang Mud Seafood Floating Restaurant

2. Anwa Lookchin Pla
3. Kusuma Halal Thai Seafood
4. Casablanca Restaurant
5. Arabia Restaurant
6. Kataturk Turkish Restaurant
7. Little Marina Restaurant
8. Makan Halal Restaurant

9. Cairo Restaurant
10. Padiran Persian Cuisine

source : phuket.com


5. Enjoying the "sinful" nightlife in Phuket!


Hi Mr Bambang and the Naqita band! who later become one of a good friend of mine :)

Well, don't get me wrong by the word "sinful" HAHA fyi my level of "sinful" is having a little fun and joyful night at the Hard Rock Cafe Phuket and listening to the band! HAHA and of course, involving non-alcoholic drinks! ceritanya, imma HRC collector so saya pasti akan locate HRC di setiap negara yang saya pergi as its already become one of my compulsory thing to do during traveling.


Again claiming that Patong Beach is the best area for nightlife because here located the world-renowned street named as "Bangla Road". HAHA i don't need to further describe and explaining on what kinda activities going on along this street as you might already know about it or else, Mr Google can help. 

Last word, hope this few simple guide is helping. Thanks for reading, Happy travel and stay safe guys!   

xoxo

You Might Also Like

8 comments

  1. Bestnya dia pergi bercuti seorang-seorang kalau nak partner boleh ajak kita free jer ni hehehehe... Best lah tempat ini tengok pantai yang cantik dan juga makanan yang ada semua sedap-sedap belaka hehehee...

    ReplyDelete
  2. Hi you... ni first time i baca blog you tau. Selama ni tengok Instagram je pun dah jeles asyik nampak travel je. Lepas baca entry ni rasa macam i really need vacation macam ni juga.. haha.. Anyway, thanks for the nice writeup

    ReplyDelete
  3. Rindu nak travel. Tengok gambar Suzai semua tu rasa nak nangis. Mampukah ku aktif begitu lg. Haha. Doakan trip akak berjalan lancar. Hahaha. Risau tak tahan panas.

    ReplyDelete
  4. Seronoknya walaupun dua hari. Tapi bagusnya traveloka bagi option monthly installment. Kena try lah lepas ni untuk travel sekeluarga. Thanks share. Boleh jad guide untuk travel ke Phuket one day.

    ReplyDelete
  5. i jenis suka travel lama. baru puas dapat cover semua. walaupun x semua tp at least banyaklah tempat di cover. pernah sekali travel solo ke utara America. best mmg ebst tp susah bila nak bergambar sebab nak kena minta public tolong ambikkan gambar. so i prefer bercuti dengan kawan yg sekepala

    ReplyDelete
  6. Ya ampun makanan kat situ. Banyak dan sedap. Tergugat imam tengok. Tapi bestkan bila dapat travel dengan kengkawan.

    ReplyDelete
  7. Teringin lama dah nak pergi Thailand! Doesn't matter lah Krabi ke, Phuket ke. Kita ni duk pergi jauh-jauh tapi negara jiran pun tak sempat nak jejak lagi. Senang nak pi travel ke Thailand ni and cost pun tak tinggi sangat. Btw, memang takde gambe ke entry ni Suzai? Sebab i try reload pun gambar still takde.

    ReplyDelete
  8. Wow you are really having a blast at phuket. I wish I could go there with my family one day. Thanks for the guide. There are so many interesting places and iconic landmarks to visit.

    ReplyDelete

I'd appreciate any comment with the used of proper words and courteous attitude. TQ so much for viewing, reading and commenting. =)))