10 Sebab Kenapa Korang Perlu Ke Hanoi

By Saturday, October 12, 2019 , , ,


Salam and hello travelers!

Hanoi is undeniably one of my favourite old town and thats explaining this post! haha disebabkan i jatuh cinta dengan sangat dengan Hanoi ni, here i nak kongsikan the reasons why you also need to visit Hanoi, pekan lama yang terletak di utara Vietnam.

By the way, here my previous post 9 Days and 8 Nights Touring Vietnam with less than RM2000 yang lebih detail bercerita tentang itinerary dan tempat-tempat di seluruh Vietnam yang berjaya kami tawan! honestly, 9 hari memang tak cukup but somehow we managed to cover quite a number of cities; Hanoi, Halong Bay, Sapa, Danang, Hoi An, Muine dan Ho Chi Minh

Sebenarnya selepas i balik tour Vietnam hari tu ramai sungguh yang bertanya, kalau nak pergi Vietnam which part yang paling best?? and my answer would always be, pergi bahagian Utara iaitu Hanoi instead of bahagian Selatan bandar Ho Chi Minh tu because....


10. Flight direct to KUL - HAN (Hanoi)


Direct flight memang best because jimat masa dan few hassles! the flight journey took about 3 hours and 15 minutes. honestly, return ticket to Hanoi ni biasanya agak pricey. so, the cheapest way is to check out any promo ticket KUL-HAN dulu which masa tu kami dapat Air Asia KUL-HAN hanya RM169 per pax. then, we separately bought the HCM-KUL later (because our trip is starting from North of Vietnam down to South) so, kami check out from Ho Chi Minh (HCM) back to KUL dengan flight ticket RM207 and therefore, total is RM376 ok lah kan?!

9. Visiting the Tranc Quac Pagoda


This is one of my personal favourite place in Hanoi. visiting the temple is definitely one of the must-thing-to-do in any of my trip especially bila rekaan sesebuah temple itu unik dari kebiasaan. Pagoda Tranc Quac yang berketinggian 15 meter ini sangat menarik perhatian! dibuka pada setiap hari bermula jam 7:30am dan yang penting FREE admission! Terletak berdekatan sahaja dengan salah satu lagi famous spot in Hanoi iaitu Hoan Kiem Lake, hanya 10 minit dengan Grab!


8. Water Puppet Show



Tidak lengkap sekiranya kedatangan you guys ke Hanoi jika tidak menonton this traditional and cultural arts called as The Water Puppet Show yang sememangnya berasal dari Utara Vietnam. basically, persembahan puppet ini diadakan di atas air kolam sedalam 4 meter dan diiringi kumpulan orchestra. Thang Long Water Puppet Show is the most popular spot especially among the tourist. sekali lagi lokasi terletak berdekatan sahaja dengan Hoan Kiem Lake tadi. admission fees hanyalah VND 100,000 lebih kurang RM18 sahaja dan you guys akan menyaksikan satu show yang berdurasi 1 jam.


7. Admirable Old town!




Honestly, i didn't know that im such a classic person and having a sentimental heart LOL HAHA because all this time, i thought imma city girl but actually deep down inside, i sejenis yang sangat appreciate old places such old town like Hanoi and well, totally a different vibe but yup, including the old town Prague. my favorite part is seeing those old architectures that mostly influenced by French. ingat, SATU TIP MENIKMATI KEINDAHAN OLD TOWN HANOI ialah dengan berjalan kaki and go wonder around the city because you'd be surprised upon what you could find along the way :)



Oh please know that its near to impossible untuk dapat gambar berdiri di tengah-tengah jalan pekan Hanoi yang super messy with traffic and non-stop yar! HAHA this shot was taken at 630am macam tu lah dimana kebanyakan local people masih belum keluar untuk ke tempat kerja. well, it was so funny when everytime nak melintas jalan je sure korang akan confuse sebab eventhough the traffic light is RED but the motorcyclist still jalan juga! so, SATU TIP MELINTAS JALAN DI HANOI ialah you need to be very confident and just go crossing the road, then the motorcyclist will avoid you guys HAHA yang penting kena confident tau! jangan teragak-agak ye memang minta maki lah! LOL


6. Just 5 hours to Sapa


Undeniably, Sapa is a bucketlist for every traveler! Pekan Hanoi ialah pusat di tengah-tengah terletaknya Sapa dan Halong Bay. makanya, jika you guys plan ke Hanoi, i sangat sarankan korang plan ke Sapa juga samada bermalam satu hari atau pun 1 day trip macam we all yang kedekut ini sahaja! HAHA

We actually took Sapa Express (sleeper bus) direct to Sapa yang memakan masa lebih kurang 5 jam. sampai sahaja di Sapa iaitu lebih kurang jam 6am, kami terus bersarapan dan memulakan trekking yang mengambil masa selama 5 jam berjalan dan mendaki ke bahagian padi bukit Sapa yang indah dan terkenal itu. Selepas selesai segalanya, we took sleeper train pulak malammya jam 10pm untuk balik semula ke Hanoi! jika nak lebih details tentang itinerary dan booking di Sapa, sila click my previous post here


5. Just 4 hours to Halong Bay





Sekiranya bagi korang perjalanan ke Sapa tu agak lama, mungkin you guys boleh ke Halong Bay yang hanya mengambil masa selama 4 jam dari pekan lama Hanoi dengan bas. well, saya memang tidak cadangkan lansung korang stay di Halong Bay kerana 1 day trip is more than enough! sangat sangat mudah, korang hanya perlu beli siap-siap Klook package 1 Day Trip to Halong Bay yang sudah termasuk

Return Bus + Cruise + lunch (need to let them know that you are vegetarian since theres no Halal meal) + Caving and Kayaking (OMG my fav!) sangat berbaloi kan!?! lebih kurang jam 9pm korang akan sampai semula di pekan Hanoi. will share more about this impressive package in a separate post yar.


4. Just 2 hours to Nin Bihn

haha source Pakcik Izwan

Well at this point, I guess you could have already seen that pekan Hanoi is some sort like a hub! there are so many interesting and beautiful places around it. you got what i meant?? so, sangat berbaloi sekiranya you guys ke Hanoi ni kerana dari Hanoi korang boleh plan ke beberapa tempat lagi sebelum pulang semula ke Hanoi dan seterusnya ke KUL. Nin Binh adalah tempat yang plaing terdekat, hanya 2 jam sahaja dari pekan Hanoi. kebanyakan traveler menyewa motor dan pergi sendiri ke Nin Binh untuk 1 Day trip. well, just plan your itinerary wisely ok?!


3. Must-try Vietnamese Egg Coffee


As a coffee lover, trying on a local coffee is compulsory! hence, i was super excited to give this egg coffee a go. it sounds quite weird to mix all together, coffee +  condensed milk + egg yolk! but surprisingly kesemua bahan-bahan itu well-blended! rasa coffee ini ialah extremely creamy (because of the egg yolk of course!) and addicting. korang boleh cari Giang Cafe, Hanoi yang dipercayai menjadi pelopor untuk egg coffee ini!


2. Instagrammable Hanoi!



Trust me that every angle and every corner of Hanoi town tersangat lah instagrammable! mempunyai pengaruh French, menjadikan bangunan-bangunan di pekan ini unik dan menarik. again, saya cadangkan you guys ambil Grab ke Hoan Kiem district (waze Hoan Kiem Lake) dan terus sahaja walking around di area situ. kebanyakan local people beriadah pada waktu petang dan menjadikan suasananya lebih menarik, selamat dan meriah!


1. National Stadium My Dinh, Hanoi

hehe my local footballer crush, go Matyo!!

Khas untuk kaki bola HAHA DEMAM BOLA! piala suzuki AFF 2019 untuk perlawanan di antara Harimau Malaya dengan Vietnam baru sahaja berakhir beberapa hari yang lepas. walaupun Malaysia tewas 1-0 namun saya percaya Harimau Malaya akan terus success, insyAllah. jadi di Hanoi ini juga terletaknya sebuah stadium yang diberi nama National My Dinh Stadium yang sering menjadi tempat perlawanan antarabangsa.

Thanks guys for reading. feel free to DM (click here) me if you any inquiry

xoxo

You Might Also Like

0 comments

I'd appreciate any comment with the used of proper words and courteous attitude. TQ so much for viewing, reading and commenting. =)))