5 Tips Travel Musim Luruh dengan Traveloka Saleabration dan Matta Fair

By Tuesday, September 03, 2019 , ,

Dublin, Ireland. October 2014

Salam and hello travelers!

Well bila dah masuk bulan September, masing-masing dah tak senang duduk dah! haha maklumlah cuti hujung tahun bakal menjelma, tidak kira lah cuti sekolah atau pun balance cuti yang perlu dihabiskan, takkan nak stay kat rumah je kan? haha nothing is related to me because personally, saya selesa travel di hujung tahun ni adalah kerana cuacanya kerana kebanyakan negara 4 musim akan mengalami musim autumn ataupun musim luruh. so, tak panas, selesa dan seronok sangat travel time sejuk-sejuk ala-ala penghawa dingin gitu!

Tips Travel Pada Musim Luruh

Seoul, Korea. October 2015

It was always so fascinating to see the whole place colored in a mixture of orange, yellow and brownish-green! suhu ketika musim luruh lebih kurang 17 degree Celcius to 10 degree Celcius during night-time. well, depends juga pada negara mana yang korang lawat tu, if lets say in Ireland ketika trip saya pada October 2014 itu, suhu waktu malam boleh mencapai sehingga 7 degree Celcius, memang sejuk! Nah saya share kan sedikit tips travel ketika musim luruh

1. Its time for #ootd


OOTD- Outfit Of The Day. Memang seronok musim luruh ni sebab waktu ini lah kita boleh bergaya sakan! yup, korang patut keluarkan segala jacket yang ada; Long Jacket, Biker Jacket or even the Khaki Trench Coat sangat sesuai untuk disarungkan kerana suhunya yang masih di atas paras beku yang tidak memerlukan korang untuk membawa winter coat. another tips of styling, play with layering and don't be afraid, play with colours too!

2. Check on the Weather Forecast


So, bila dah sejuk-sejuk sedap ni, nak berjalan satu hari dari pagi sampai ke tengah malam pun takde masalah sebab selesa sahaja, nak berpeluh pun tak sempat! but wait, jangan disangka panas hingga ke petang! ketika saya bercuti di Korea, cuacanya agak tidak menentu kerana ada beberapa hari yang hujan turun non-stop seharian sehinggalah ke lewat petang.

Makanya, its always and always recommended you guys untuk check on the weather forecast (as well as the temperature) for that particular country during the planning stage. hal ini sangat membantu korang untuk susun itinerary korang. example, if lets say forecast cuaca hari tu hujan, then why don't you guys plan to do something indoor instead of going for outdoor places? well, bila dah hujan, paham-paham lah everything pun looks gloomy je, gambar pun tak cantik tau! then, kena pakai baju hujan lagi, all clothes and shoes pun dah basah and tudung pun dah lembik, OMG i hate it!! Argh i have so many experiences walking in the rain! sebab bila kau dah susun itinerary tu kau nak langsaikan juga, walaupun panas terik ke hujan lebat ke, HAHA no matter what!

3. Lower down your gaze!


Nah, its also a time to sharpen up your photography skill! look around yet don't forget to lower down your gaze too because this is the time when the Marple leaves beautifully scattered on the ground! you may check my previous post PHOTO DIARY - Nami Island (click here) which surely will make you agree that Nami Islands bukan sahaja cantik ketika waktu musim sejuk or Winter, tetapi Nami Islands juga sangat indah ketika musim luruh! haha Repeat Seoul perhaps?

4. Please, just enjoy the nature!


Subhanallah, musim luruh ni serius sangat cantik! selain daun "Mohabbatein" tu, pokok yang berguguran daun pun kelihatan sangat menarik. mungkin kerana negara kita tidak mempunyai musim seperti ini, maka tahap kekaguman saya agak tinggi. haha anyhow kalendar Musim Luruh atau pun Musim Gugur ini berbeza di setiap negara, ianya mengikut kedudukan negara itu sama ada ianya berada di belah hemisphere bumi utara atau pun selatan.

Sebagai Panduan : Meteorologically, negara-negara di belah Utara mengalami musim luruh pada bulan September, October dan November dan manakala negara-negara di belah Selatan mengalami Musim Luruh pada Mac, April dan Mei.


5. Save more with Traveloka Saleabration and Matta Fair

Namun, sekiranya korang perasan, pada waktu begini kebanyakan harga airlines dan accommodation akan lebih mahal lebih-lebih lagi pada bulan November dan December, tidak kira lah di mana jua destinasi anda. well, ini adalah normal kerana during "peak season", ramai yang berebut-rebut untuk mendapatkan tawaran harga yang terbaik sama ada flight tickets atau pun hotel booking!

Apa itu Traveloka Saleabration ?


Nah, TRAVELOKA sedang mengadakan offer The Biggest travel Sale ever "Traveloka Saleabration" on both their web and also apps. this is a yearly sale, dimana korang boleh mendapatkan Travel Deals yang paling jimat! no matter, flight ticket or hotel booking or even those deals named as Xperience (deals on the entrance tickets to the attractions all over the world) semuanya ada discount yang surely dapat mengurangkan lagi budgetary korang!



Apa yang menarik tentang Traveloka Saleabration ini ialah, the TRAVEL PERIOD is ANYTIME! book your flight now until 27th September 2019 dan terbanglah pada bila-bila masa yang anda rancangkan. Wow kan?! Jangan risau kerana Traveloka mempunyai banyak pilihan-pilihan airlines sama ada domestic mahu pun international! so, cepat-cepat check this Flights Promos out :)

Tiada masa untuk ke MATTA FAIR 2019 ?


Photo courtesy to star2.com

Fret not! sekiranya korang tiada masa untuk pergi ke upcoming Matta Fair 2019  yang bakal berlansung ini, Traveloka Saleabration bukan sahaja untuk pengguna website tetapi juga untuk Mobile Site dan Mobile Apps. Download sahaja Traveloka apps di Apple store or Google play.

last word, Be Safe and Happy travel guys!

xoxo

You Might Also Like

21 comments

  1. great tips to travel around... nice for all the travellers.... shall follow your tips for our next travelling session. yeah!

    ReplyDelete
  2. Seronoknye dah berjalan merata ye. Gambar cantik sangat! Nanti nak travel ni bolehla traveloka dulu. Hehe.

    Jemput join giveaway ye :)

    https://marinabashah.blogspot.com/2019/09/what-you-should-know-about-coming-soon.html?m=1

    ReplyDelete
  3. https://marinabashah.blogspot.com/2019/09/2nd-giveaway-by-marina-bashah.html?m=1

    ReplyDelete
  4. Seroknya dapat jalan² ke negara orang. Hadap empat musim berbeza daripada negara kita. Memang satu moment yang semua orang inginkan. Kini dengan traveloka, semua boleh kemana² shj

    ReplyDelete
  5. Walaupun hujan, ootd itu perlu sis... Nampak cool bergambar dgn baju hujan mcm tu .. Dan yup, bila ada sale mcm ni, kaki traveler perlu grab all the offers!

    ReplyDelete
  6. I love to travel during autumn season. I love autumn colours. Cantik sgt. Btw, good photography dear. Keep it up.

    ReplyDelete
  7. suka sangat tengok daun mohabbatein tu, malaysia ada jugak musim luruh tapi daun bunga utagha tu. Cantik sangat kalau dia jatuh. OOTD terbaik lah sis, even pakai raincoat nampak stylish

    ReplyDelete
  8. masa untuk beli pakej percutian ! heheh. biasa mek beli untuk celebration. contohnya anniversary, birthday. so travel dengan bajet renda tapi dihidang dengan premium service.

    ReplyDelete
  9. Terima kasih atas tips2 yg sangat berguna. Setakat ni belum ada perancangan nk bercuti ke luar negara. Dalam negara tu adalah merancang. Seronok tengok gambar2 musim luruh tu, in shaa Allah suatu hari nanti. 😊

    ReplyDelete
  10. Seronoknya suzai leh jalan merata tempat. Best daoat merasai negara 4 musim ni. Kawasan tu mmg cantik2 view dia tu kan. Lagi2 hat musim luruh kan.

    ReplyDelete
  11. Rawlins dan adik beradik memang suka Saleabration nie - senang nak mencari lubuk untuk merancang our next family vacation - dah family besar mesti nak cari yang berpatutan dan still GLAM hahaha

    ReplyDelete
  12. Bestnya dapat jalan-jalan tengok tempat orang. Banyak yg kita boleh belajar dari budaya orang lain. Paling akk kagum ootd suzai semua cantek2. Apo ni hahahha.. ok lps ni nak tgk promosi kat Traveloka

    ReplyDelete
  13. hey ape ni... alaaaa, saje tau.. ni yang buat kite panassss ni. nak pergi tempat sejuk, nak cuci mata. hahaha.
    Ha, bila nak travel sesama ni sis. hehe

    ReplyDelete
  14. Suka tengok Suzai travel. Outfit on point. Hehehe. Akak teringin la travel musim luruh. Tak sejuk or panas sangat kan. hehehe

    ReplyDelete
  15. Seronoknya berjalan-jalan ke negara orang. Gambar semua canti-cantik. Kalau plan nak travel wajib grab sale Traveloka ni kan.

    ReplyDelete
  16. betolllllllllllllllllll.. Traveloka Saleabration memang bagi harga terbaik.. akak dah survey tapi tak tau lagi nak g mana.. hahahaha~ sedeh !! tapi gambar2 ko mengundang okay dik !!

    ReplyDelete
  17. Suka tengok gambar-gambar travel suzai semua cantik-cantik. Outfit pun cantik!! Rasa macam nak pergi travel jugak je bila tgk ada sale ni.

    ReplyDelete
  18. wahh bestnya dah sampai korea awak yeee.. cantiknya gambar-gambar awak kat sana.. jeles kiteww.. huhu.. Kalau family yang suka travel tu, elok lah guna Saleabration traveloka ni.. boleh plan next vacation dengan mudah dan teratur lebih awal .. harga pun murah dna berbaloi kan..

    ReplyDelete
  19. musim luruh ni paling best main daun la jawabnya hehe

    btw followed here #671

    ReplyDelete
  20. This is a good reference for travelers especially in this special season. ^_^

    ReplyDelete
  21. Matta Fair got so many nice offer to choose whenever it comes to travel package! And I love to take alot nice photos during travel too, time to plan my next travel plan XD

    ReplyDelete

I'd appreciate any comment with the used of proper words and courteous attitude. TQ so much for viewing, reading and commenting. =)))