Ujian Allah itu Hadiah Buatku

Paris, May 2018

Salam...


Allah hu, pabila sahaja aku rasa sedih, sayu malahan sepertinya kosong... Engkau hadir dalam pelbagai bentuk mengingatkan aku yang semua ini hanya lah ujianMu. UjianMu itu yang sebenarnya tanda sayang kepada hambaMu yang hina ini. 
Mengingatkan aku supaya terus yakin pada setiap segala ujianMu itu akan datangnya bahagia. Terima kasih Ya Allah.. Yup, I will keep on smiling dalam menjalani setiap ujian-ujian ini kerana aku percaya ada pelangi yang menanti :)Kenapa aku diuji?
Surah Al-Ankabut ayat 2-3
Apakah manusia itu mengira bahwa mereka dibiarkan (saja) mengatakan:”Kami telah beriman”, sedang mereka tidak diuji lagi? Dan sesungguhnya Kami telah menguji orang-orang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar dan sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang yang dusta.
Kenapa ujian seberat ini?
Surah Al-Baqarah ayat 286
Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya. ketika nikmat(ujian) Allah datang menghampiri kita. beruntunglah bagi seorang Muslim itu, jika diberi ujian ia bersabar dan jika diberi nikmat ia bersyukur
Bagaimana aku harus menghadapinya?
Surah Al-Imran ayat 200
Hai orang-orang yang beriman, bersabarlah kamu dan kuatkanlah kesabaranmu dan tetaplah bersiap siaga (di perbatasan negerimu) dan bertaqwalah kepada Allah supaya kamu beruntung.
Surah Al-Baqarah ayat 45
Jadikanlah sabar dan solat sebagai penolongmu. Dan sesungguhnya yang demikian itu sungguh berat, kecuali bagi orang-orang yang khusyu’,
Apa yang aku dapat daripada semua ini?
Surah At-Taubah ayat 111
Sesungguhnya Allah telah membeli dari orang-orang mu’min, diri dan harta mereka dengan memberikan surga untuk mereka.
Wallahualam..

source quranicgen.com


xoxo

Post a Comment

0 Comments