AJLAA VILLAGE Staycation 30 minit dari Kuala Lumpur

By Monday, February 01, 2016 , ,


Pada minggu yang lalu, saya sangat bertuah kerana telah dijemput untuk merasakan sendiri pengalaman satu malam bercuti di AJLAA VILLAGE RESORT bersama #bloggerbuddies kesayangan saya. its like a Girl's Day out which was seriously a fun short weekend for all of us! 

Well, menetap dan bekerja di kota Kuala Lumpur semestinya membuatkan anda ingin berada di tempat yang lebih tenang pada hujung-hujung minggu. tiada traffic jam, tiada hiruk-pikuk bunyi construction dan udara yang nyaman serta pemandangan yang menyegarkan. namun, untuk tempoh yang pendek 3D2N from Friday to Sunday sangat la tak berbaloi untuk travel jauh-jauh dan spend mahal-mahal. Nah, AJLAA VILLAGE RESORT semestinya menjanjikan kepuasan yang maksima untuk anda dan family ataupun rakan-rakan kesayangan. 

Specifically located in Pangsun, Hulu Langat which demands 30 to 40 minutes drive from Kuala Lumpur (ikut jalan Ampang Lookout point tu!)  AJLAA VILLAGE RESORT is definitely a great escape for your next weekend.

Berkeluasan 10 ekar, pemiliknya Hj Jalal Ahamad membangunkan AJLAA VILLAGE RESORT ini secara berperingkat. surprisingly, pada mulanya beliau membina kawasan ini hanyalah sebagai 'secret garden' untuk anak-anaknya datang bercuti dan bermain. namun, pada tahun 2012  AJLAA VILLAGE RESORT akhirnya dibuka kepada umum yang menjadikannya satu-satunya resort di kawasan Hulu Langat yang menyediakan pengalaman memancing ikan air tawar dan air mata air kepada pengunjungnya. Tahniah  AJLAA VILLAGE RESORT ! sangat impressive :)


Pemandangan dari atas bilik kami! cantik kan? memang berkabus sikit kat sini, sangat calm and man-made tasik itu airnya direct dari air mata air. nampak kan 6 buah FLOATING CHALET itu lah yang mula-mula dibina di sini dan sekarang  AJLAA VILLAGE RESORT mempunyai total 34 chalet yang pelbagai jenis. more on the accommodation being described as followed yer hehe

Adabi melazatkan, Adabi menyelera kan lalallala mood sengal

FLOATING CHALET ini sangat sesuai untuk si kaki pancing. senang bangun tidur, keluar koridor terus campak joran or tidur je kat koridor tu sambil gigit jorang LOL. harga sangat lah berpatutan RM120 sahaja per night. joran dan BBQ set pon ada disediakan kalau nak sewa dari pihak AJLAA VILLAGE RESORT Antara ikan air tawar yang bersedia nak ngap umpan korang ialah Haruan, Baung, Lampan, Tilapia, Tongsan, Rohu, Jelawat, Patin, Puyu dan Lee Koh. errr saya kenal Patin ngan Tilapia je lah! HAHAHA maaf bang, ayang tidur abang mancing lah yer! HAHA



Tingkat atas itu adalah FAMILY ROOM yang boleh memuatkan 3 orang dewasa dan ada connection room called as MEDIA ROOM / BILIK TV di antara 2 bilik tersebut. tak silap harganya ialah RM200 sahaja per night. selain itu, 

Ada satu lagi type bilik kecil sedikit its like a COUPLE ROOM or named as HILL SITE VIEW ROOM yang boleh memuatkan 2 orang dewasa berharga RM130 per night. di sini semuanya pakai kipas sahaja dan anda tidak perlu risau memang weather dia chill je tak panas lansung so memang jimat and ]anda memang tidak memerlukan aircond. we say go green! hehe


Har untuk yang family jenis meriah tuh HAHA jenis besar, AJLAA VILLAGE RESORT ada menyediakan BUNGALOW type 2 tingkat yang mempunyai 7 BUAH BILIK dan 1 RUANG ISTIREHAT / Living room. sewanya 1 malam sangat la berbaloi untuk dikongsi sesama sendiri RM950 sahaja per night. bayangkan divide by 5 families, sorang bayar RM190 sahaja!


Gambar Atas : Keadaan dalam Family Room (private bathroom)
Gambar Bawah Kiri : Keadaan dalam Floating Chalet (outside shared bathroom)
Gambar Bawah Kanan : Keadaan dalam Couple Room (private bathroom)


Selain family gathering, AJLAA VILLAGE RESORT juga sangat sesuai untuk program-program seperti team building, seminar, kem untuk pelajar sekolah atau pun kursus samada untuk institusi kerajaan mahupun swasta. anda boleh emailkan atau call sahaja pihak AJLAA VILLAGE RESORT mereka akan cadangkan itinerary yang sesuai dengan inquiry anda. gambar di atas adalah DORM yang boleh memuatkan seramai 30 orang dan terdapat juga kemudahan SURAU dan DEWAN serbaguna. Oh ada juga TAPAK PERKHEMAHAN sekiranya anda memilih untuk mencacakkan khemah daripada tidur di dalam bilik kan, baru lah extreme kan. hehe

Cantikkan? Ada juga GAZEBO untuk berangan-angan mat jenin lol

Overall landscape dekat resort ini memang thumbs up. siap ada like 3 layers macam ni. terbaik! kemain akk tdg hijau tu "^^
Kemudahan kolam renang untuk dewasa dan kanak-kanak juga disediakan. Air tu non kalorin tau, air mata air lagi!


BBQ set memang ada disediakan (you can rent with some additional cost!), anda boleh membawa bahan-bahan makanan sendiri atau pun mereka boleh menyediakan makanan untuk anda seperti kami. hehe sedap tau siap ada grilled lamb favourite saya tu. selepas 'kenyang perut suka hati' kami pon main game teka-teki sekejap, then saya yang remaja dan ranum ni HAHA bersama adik piqa dan Liz mandi kolam sebab kami tak sabar dah nak tunggu besok pagi! HAHA best giler mula-mula je sejok dah lama rasa tak mau naik lah. then, we continue gossiping kat media room til late at night. as simple as that, BEST! rindu korang dah......... ;')

Pagi! Nasi lemak memang wajib. boleh special request to them to get it for your breakfast. ok!

Ada pelbagai aktiviti yang boleh dilakukan di sini seperti Sport Fising, Waterfall walk, Campfire, BBQ dan Junggle Trekking. anda boleh meminta cadangan dan nasihat dari pihak AJLAA VILLAGE RESORT. yup, pagi esoknya kami ber jungle trekking! well, menurut tuan tanah ada like 3 level, easy, medium and hardcore. the shortest one is like what we're doing 20 minit perjalanan untuk sampai ke kawasan sungai. anda juga boleh memilih yang extreme sikit perjalanan dalam masa 1 jam lebih untuk sampai ke kawasan Air Terjun. woot woot i'd definitely pick that if i do comeback to here. hehe

dear Nicole and 2 bodyguars! "^^

Meet my girls! truthfully, we're all having a great quality time and knowing each other in a better way. precious things about blogging, its open up an opportunity for you to enhance yourself and making friends with such a really nice people! love you girls, till our NEXT KAROKS SESSION! ahaksss :D hehe OK video ni lagi clear, sila lah tonton and subscribe beliau terus tau! ada lah terselit-selit saya kat dalam vid ni HAHA so kira i was part of it lah HAHA aci lah kak Illy yer?! btw thanks my dear Ayna and her whole family for inviting us, seronok sangat even it was only for a shorty getaway. well thats the aim, short and sweet, Ajlaa Village nailed it! :)



Video courtesy to Princess Illy Ariffin please go and subscribe her channel! :)



AJLAA VILLAGE RESORT
Batu 22, Sungai Lepuh, Jalan Hulu Langat, 43100 Selangor.


Photographed by SizzlingSuzai and IQStudioMy


xoxo

You Might Also Like

5 comments

I'd appreciate any comment with the used of proper words and courteous attitude. TQ so much for viewing, reading and commenting. =)))